evrim vardır

Darwin'in Beagle yolculuğu

Charles Darwin (1809-1882)’in sonraları bilim tarihinin dönüm noktalarından birini oluşturacak büyük seyahati bundan tam 190 sene önce başladı. Başta iki yıl olarak planlanan seyahat beş yıl sürmüştü. 27 Aralık 1831’de HMS Beagle (Majestelerinin Beagle Gemisi) ile Robert FitzRoy (1805-1865)’un kaptanlığında doğabilimci sıfatıyla çıktığı yolculuk 2 Ekim 1836’da ancak tamamlanabilmişti.

Her şey Darwin’in John Stevens Henslow (1796-1861)’dan aldığı bir mektupla başladı:

Evrim bir gerçektir!

Bu yazıda, evrimin neden bir gerçek olduğundan bahsedeceğiz. Öyle “Evrim çok güzeldir, çok cicidir.” tarzında bir dille değil. Ya da “Bilim düşmanları şöyle yalan söylüyor, böyle yalancıdır.” gibi cevap yetiştirme çabasıyla da değil! Bilimsel terminolojiyi, araştırmaları ve sonuçları ortaya koyarak. Evrimi tarihselliği içerisinde ele alarak. Toplumumuz, okuduğunu anlayıp ondan doğru bilgileri elde edecek kadar zekidir. Şu dergiyi elinde tutan birinin, boş polemiğe ihtiyacı yoktur. Dolu dolu bilgilere, gerçeklere, katı verilere ihtiyacı vardır.

Evrim ve beslenme

İnsan türünü diğer canlılardan ayırt eden en önemli özelliklerinin biri kuşkusuz beslenme rejimindeki çeşitliliktir. İnsan, omnivor (hepçil, hem etçil hem otçul) bir türdür. Dünyanın her yerine yayılmasına ve hemen hemen her coğrafyada yaşayabilmesine olanak sağlayan etkilerden biri de hiç kuşkusuz bu karmaşık beslenme alışkanlığında yatmaktadır. Kara ve deniz hayvanları, kuruyemiş, kök ve yumrular, hayvan yumurtaları, tahıl ürünleri, her türlü meyve-sebzeler, bal, süt ve süt ürünleri hatta bazen böcek bile yiyebilmektedir.

Aşkın metafiziği: Eşeysel seçilim ve ilkeleri

Schopenhauer’e göre aşk, yani öznel bir ihtiyaç olan cinsel dürtü, akıllıca nesnel bir hayranlık maskesini takmayı ve bu yoldan bilinci aldatmayı çok iyi bilir. Doğanın bilince yansıyan amacı, türü koruyup onun varlığını sürdürmek için olabildiğince fazla çoğalmaktır. Doğa kendi amaç ve hedefleri için bu savaş hilesine, yani aşka muhtaçtır.