Sık sık filmlere, dizilere konu olan bir senaryodur: karakter medeniyetten uzak bir yerlerde, muhtemelen ıssız bir adada sıkışır kalır. Bildiğimiz anlamıyla yemek yoktur ve kahramanımız, önce kendisinin sonra izleyicinin midesini bulandırmak pahasına etrafındaki börtü böceği yer ve hayatta kalır. Peki, bu mümkün mü; böcekler besin ihtiyacımızı karşılayabilir mi?
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre böcekler, tırtıllar, arılar ve karıncalar en azından iki milyar kişinin geleneksel günlük besinleri arasında zaten bulunuyor. Bizim kültürümüze çok uzak olmakla beraber, bu türler belli hayat dönemlerinde mükemmel birer yağ, protein, vitamin, mineral ve lif kaynağı. Böcekler, özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde, alışkın olduğumuz büyük memeli hayvanlara göre daha kolay ulaşılabilir bir besin kaynağı. Uzak Doğu kültürlerinde ve Afrika’nın bazı bölümlerinde örneğin.
Böcekler, ıssız bir adada kaybolmuşsanız oldukça yardımcı olacaktır. Fakat yine de normal bir insanın besin ihtiyacını karşılayamazlar. Ayrıca, tüm insanlığı böceklerle doyurmak aç kalmaktan daha büyük sorunlara kesinlikle yol açacaktır. Çünkü bu durum böceklerin ekosistemimizden silinmesine ve ciddi çevre sorunlarına sebep olur.
Saba BAŞKIR