Kendi elektriğini üreten solar seralar tasarrufu artıracak

Güneşten elektrik üreten yeni nesil seralar ilk ürünlerini verdi. Elektrik üreten macenta renkli seralarda üretilen salatalık ve domatesler daha hızlı büyüyebiliyor ve %5 daha az su kullanıyor. “Yeni geliştirdiğimiz akıllı seralar sayesinde, mahsullerin büyümesini engellemeden güneş enerjisinden elektrik elde edebiliyoruz. Bu gerçekten heyecan verici" diyor Kaliforniya Üniversitesi çevre bilimlerinden Prof. Michael Loik. Araştırma, American Geophysical Union dergisi Earth’s Future’da yayınlandı.

Elektrik üreten güneş enerjili seralar dalgaboyu seçici fotovoltaik sistemlerle (WSPV) donatıldı. Bu eşsiz teknoloji sayesinde daha verimli ve mevcut fotovoltaik sistemlerden daha az maliyetli sistemler kurulabiliyor. Yeni seralar şeffaf ve parlak macenta (morumsu kırmızı) boya sayesinde ışığı absorblayarak şerit fotovoltaiklere yansıtarak elektrik üretiyor. Dalgaboyu seçici fotovoltaik sistemler mavi ve yeşil ışığın dalga boylarını absorblayarak, geri kalanını bitkilerin büyümesi için bırakıyor. WSPV teknolojisi, 2012’de Soliculture’ı kurarak bu teknolojiyi pazara taşıyan, Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz’dan Prof. Sue Carter ve Glenn Alers tarafından geliştirildi.

Ekip domates, salatalık, limon, biber, çilek, ıhlamur, fesleğen gibi 20 çeşit bitkinin fotosentez ve meyve üretimini görüntüledi. “Ürünlerin %80’i etkilenmezken, %20’si macenta pencereler ardında çok daha iyi büyüdü" diyor Loik. Domates ve salatalık seraların başta gelen ürünleridir. Yapılan ilave deneylerle domates fotosentezine ilişkin küçük tasarruflar da yapıldı. "Bu sayede bitkiler diğer seralara kıyasla %5 daha az su istiyor. Başlarda bitkilerin daha yavaş büyüyeceğini düşünürdüm, çünkü bu pembe paneller daha karanlık bir ortam yaratıyor. Aynı Mars gibi... Bitkiler sadece ışık yoğunluğuna değil, renge de duyarlı. Fakat bu seralarda bitkiler oldukça iyi büyüdü,” diye ekliyor Loik. Seralar sayesinde son 20 yılda 6 katına çıkan sera kullanımı, tüm dünyada 9 milyon hektar alan gerektiriyor. Eğer seralar bu şekilde elektrik üretirse ürünler çok daha başarılı olacaklar.

Seralar ürettikleri elektriği kullanarak, sıcaklığı kontrol ederek fanlara güç veriyor, ışıkları yakıyor ve görüntüleme sistemlerini çalıştırıyor. “Güneş panelleri klasik panellerden %40 daha ucuza geliyor. Bu sayede elektrikten tasarruf edilerek gaz emisyonları daha da azaltılabilir. Kendi kendine yeten seralara doğru bir eğilim olabilir." diyor Loik.  

Referans: Earth’s Future, DOI: 10.7291/D10T0W
https://phys.org/news/2017-11-solar-greenhouses-electricity-crops.html#jCp...Copyright (C)

Kaynak: http://www.gercekbilim.com/hem-elektrik-mahsul-verimini-arttiran-sera/ .

Güncel Bilim
Etiketler
sera
güneş enerjisi
panel
elektrik
enerji
alternatif
bilim ve ütopya