nörobilim

Empatiye empatik yaklaşım

Kapitalist sistem ideolojik olarak yanılsamalar bütünüdür. Sistemin fikriyatına göre insan doğuştan bencil ve rekabetçidir. Hayatta kalması için diğer insanlara karşı düşmanca bir tutum alması gerekir. Yaşamda elbirliği, duygudaşlık ve dayanışmayla değil acımasız bir yarışı kazanarak ayakta kalınabilir. Bu yarışa yıkıcı bir hırsın eşlik etmesiyse kaçınılmazdır. Yaşamın kendisi ve insanın doğası kapitalizmin suretinden başka bir şey değildir. Kapitalizm insana kendini ve dış dünyayı mutlak gerçekmiş gibi gösterir.

Gizemli bir olgu: Bilinç

Bu sayımızda günlük yaşamda da sıkça kullandığımız fakat içeriği tam olarak bilinmeyen bilinç olgusunu kapağa taşıdık. Konu hakkında kapsamlı bir kitabı olan Prof. Dr. Tevfik Alıcı hocamızın editörlüğünde hazırlanan dosyanın dergimizin en seçkin sayılarından biri olacağını düşünüyoruz.

İnançlı insanların beyinleri nasıl çalışıyor?

Dinsel bir tecrübe yaşayan insanlar genellikle bir sevinç, sıcaklık ve huzur duygusu deneyimlediğini söylerler. Aşk söz konusu olduğunda da benzer duygular tanımlanır. Ancak inançlı insanlardaki beyin mekanizmaları hâlâ açığa çıkarılamadı. Yeni yayınlanan bir çalışma, dini ve ruhani deneyimlerin altında yatan nörobiyolojiyi daha iyi açıklamaya çalışıyor. Peki, inançlı insanların beyinleri nasıl çalışıyor?