astronomi

Bilim tarihinde uzay

20. yüzyılın başlarından bu yana ve özellikle son birkaç on yılda, disiplinler arası araştırmalar, tarih öncesi insanların belirli göksel olguları gözlemlediklerine ve evrenin yapısı hakkında düşündüklerine dair kanıtları güçlendirdi.

Antik uygarlıklar gezegenleri biliyorlar mıydı?

Antik uygarlıklarda bilim denilince aklımıza bilime ilişkin ilk örnekleri bulduğumuz Mısır, Mezopotamya, Hint ve Çin uygarlıkları gelir. Bu uygarlıklar, tarıma dayalı uygarlıklardır ve genellikle bizim bilim adını verdiğimiz etkinliğin tarım kültürüyle başladığı varsayılmaktadır. Aritmetik, matematik, geometri ve astronomi bilimlerinin temelleri adı geçen bu uygarlıklara kadar uzanır.

3. ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı 30 Kasım 2019'da düzenleniyor

ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu ve ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu'nun düzenlediği ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı, 30 Kasım 2019 Cumartesi günü KKM Kemal Kurdaş Salonu'nda gerçekleşecek. Türkiye’de gerçekleştirilen ilk astrobiyoloji konferansı olan etkinliğin ilki 17 Kasım 2017'de, ikincisi ise 18 Kasım 2018 tarihlerinde düzenlenmişti.

Kayan yıldız yağmurları ve göktaşları

Geceleri gökyüzünde bazen kayan yıldızlar görürsünüz. Gökyüzünde aniden parlayarak kayarlar ve bir-iki saniye içinde de sönüp yok olurlar. Hatta halk arasında bu olaylarla ilgili değişik inanışlar vardır, dilek tutulur. Başka bir inanışa göre de herkesin bir yıldızı vardır. Yıldızı kayan bu dünyadan öbür dünyaya göç etmiş (ölmüş) demektir. Tabii hangi yıldızın kimin olduğu hiç bilinmez ve insanlar hep en parlak yıldızlardan birinin kendisinin olduğuna inanırlar.
Kayan yıldızları ilk olarak Anaxagoras inceliyor.

Ülkemizde uzay ajansı hazırlıkları ve düşündürdükleri

Uzay ve havacılık ajansları, 2. Dünya Savaşı sonrası soğuk savaş atmosferinin ortaya koyduğu siyasi kutuplar arası rekabetten gücünü alan uzay ve havacılık çalışmalarını koordine etmek üzere kurulmuştur. Soğuk savaş sonrasında da bu alanlardaki politikaları belirleme, fonlama ve koordinasyon görevlerini sürdüren bu ajanslar, bilim ve teknolojiye yön vermeye devam etmektedir.

Astronomi ve astrofizik alanında 2017’nin önemli gelişmeleri

2017’de astronomi ve astrofizik alanında gündemin en ses getiren maddesi 2016’daki gibi kütleçekim dalgalarıydı. Kütleçekim dalgalarının LIGO [1,2] tarafından ilk gözlendiği 2015’ten bu yana hem LIGO hem de başka bir girişim ölçer olan VIRGO [3], üç kütleçekim dalgası tespiti daha yaptı. Hatta Ağustos 2017’de yapılan gözlem sonucunda ilk kez bir çift nötron yıldızı çiftinden gelen kütleçekim dalgaları keşfedildi, üstelik bu kaynağın aynı zamanda hem kütleçekim hem de gama-ışınlarında gözleminin yapılmış olması da dikkat çekici bir gelişmeydi [4].

2017'de Fizik'te neler oldu?

Physics World 2017 Yılın Buluşu Ödülü, nötron yıldızı birleşmesinin ilk çoklu-dalga gözleminin oldu

Physics World 2017 Yılın Buluşu Ödülü, yerçekimi dalgaları içeren ilk çoklu-dalga gözlemini yaparak astronomide çığır açan uluslararası astronomlardan ve astrofizikçilerden oluşan bir ekibin oldu. Topolojik fizikten eski Mısır bilimine uzanan dokuz farklı alanda yürütülen diğer çalışmalar da büyük övgülere layık görüldü.