kuantum

İslam tarihindeki akılcıları savunmanın önemi

İslam kültüründe Engizisyonun olmadığı söylenir. Bu anlatıya göre Engizisyon Batıya has bir kurumdur. Bizim kültürümüzde olsa olsa tekil ve istisnai örnekler vardır. Bu örnekler de aydın ve yönetici sınıf içindeki kişisel çatışmaların bir sonucudur. Oysa İslam tarihine biraz yakından baktığımızda akılcılıkla nakilcilik, özgür iradeyle kader, bilimle hurafe, tanrıtanımazcılıkla tanrıcılık, materyalizmle idealizm arasında çağlar boyunca süren büyük kavgalar yaşanmıştır. Bu kavgalar ve çatışmalar düşünsel zeminde cereyan etmiş ama hep bir iktidar ve toplum tasarımının sonucu olagelmiştir.

Otostopçunun Galaksi Rehberi: Humor ve kuantum fiziğiyle harmanlanmış bilimkurgu

1971 Avusturya Innsbruck, henüz 19 yaşındaki genç, şehirde tamamen kaybolmuş bir şekilde adres aramaktadır (internetin olmadığı zamanlarda bu işler hayli zordur!). Almanca bilmemektedir ve ilk sorduğu kişi ile anlaşamamaktadır çünkü adamcağız sağır ve dilsizdir. Birkaç dakika sonra başka bir sokakta dikilip başka birine sormaktadır adresi. Gariptir, bu kişi de sağır ve dilsizdir. Bunun üzerine toy delikanlımız ilk likör dükkanına gidip bir çift Gösser alır.

Kuantum bilgisayarlar ve kuantum algoritmalar

...Günümüz klasik bilgisayarların işlemcileri milyarlarca transistörden oluşmaktadır. Transistörlerin açık ve kapalı durumları; evet ve hayır, var ve yok gibi iki durumdan birini temsil eder. Bunlar 0 (yok) ve 1 (var) olarak kodlanır. Bu şekilde oluşturulan en küçük bilgi parçasına bit denmektedir. Bir bitin değeri sadece 0 veya 1 olabilir. Kuantum bilgisayarlarda bilgi daha genel bir şekilde kübit (kuantum bit) denilen bilgi parçalarından oluşturulur. Bir kübit, 0 veya 1 değeri yerine 0 ve 1’in süperpozisyonundan (kuantum sistemlere özgü bir karışım) oluşmaktadır.

Algoritma/Yapay Zekâ üzerine 12 tez

İnsanlık bilim ve teknolojide iki büyük dönüşümün eşiğinde. Birinci dönüşüm uzaydaki bilimsel çalışmalar. Uzay deyip geçmeyin. Meselenin odağında çok büyük enerji kaynaklarına kimin ulaşacağı, uzaydan getirilen kaynakları nasıl kullanacağı ve savunma var. İkinci büyük dönüşüm ise Algoritma/Yapay Zekâdaki devrim. Bu devrim üretimi insan aklının hayal bile edemeyeceği kadar artıracak ve büyük soruları beraberinde getirecek.

Fal, fizik ve kuantum

Kuantum... ne çarpıcı bir kelime. Biz beyaz yakalıların birçoğu bu kelimeyi muhakkak duymuştur. Ya parapsikolojik konular hakkında konuşulduğu, sağlıklı yaşam meselelerinin konunun uzmanları tarafından aktarıldığı TV programlarında veya bir belgeselde ya da arkadaş sohbetlerinde ve hatta dini konularda bile birilerinin caka sattığı konuşmalarda muhakkak duyulmuştur. Kalabalık sokaklarda gezinirken kafanızı yukarı kaldırıp binalara asılmış yüzlerce tabelaya şöyle bir göz gezdirin.

Kuantum kütleçekimine giriş

Kuantum kuramı, atomu ve atom altı parçacıkları anlamak için; genel görelilik kuramıysa kara delikleri anlamak için gayet iyi. Fizikte son on yılların problemi ise bu iki kuramı birleştirebilmek. Bu birleşmeye kara deliklerin kuantum yapısını anlama yolunda çok ihtiyaç duyuluyor.

Yeni bir bilişim çağına doğru: Kuantum teknolojileri ve kuantum mühendislik

Haklı olarak uzunca bir süreden beri çağımızın bir bilişim çağı olduğu söylenir. Bu sade ve bilgece deyişin sanılandan çok daha fazla ötesi-berisi vardır.

Bilişim (information) terimi; bir sistemin sahip olabileceği veya taşıyabileceği, onda kodlanabilen (yüklenebilen) her türlü bilginin edinilmesi, kullanılması, işlenmesi, aktarılması ve depolanmasıyla ilgili her türlü uğraş ve eylem anlamında kullanılır.