beyin

Beynin esnekliği, evrim ve rüyalar

"...Geçmişte özellikle lise ve tıp fakültesi yıllarımda rüyalar ile aklıma takılan en önemli konu REM (hızlı göz hareketleri/Rapidly Eyes Movement) uykusu = rüya konusu yaklaşımıydı. Çünkü genelleme yapılarak ve bu hata temel alınıp ancak REM döneminde (yani uyuduktan yaklaşık 90 dakika kadar sonra) rüya görebileceğimiz öğretisi her gün yaşadığımız bir deneyim ile çelişiyordu. Derslerde, sınıf ve amfilerde bir an kafanız düşer bir-iki dakika uykuya dalarsınız ve rüya görürsünüz. Burada bir tuhaflık var deyip buna bir bakmam lazım deyip hep geçiştirdim.

Aşık Beyinde Neler Olur?

Ne zaman âşık oluruz? Zamanlama çok önemlidir. Neşeden, üzüntüden, endişeden, korkudan, meraktan veya bir başka duygudan dolayı duygusal olarak uyarılmış bir durumdaysanız âşık olma zamanınız gelmiştir. Tüm alt üst olmuş ruh haliniz ve stres hormonlarınız beyindeki uyarılma mekanizmaları ve stres hormonları ile ilişkilidir ve bu ikisi de beyindeki dopamin miktarını arttırır ve romantik tutkunun kimyasını ortaya çıkarır. Yine de aşk bize geldiği zaman en uygun andır.

 

Beyin bulmacası 

“Organik doğa ölü doğadan çıkıp gelişti; canlı doğa düşünmeye yetenekli bir form üretti. Önce düşünme yeteneğinde olmayan madde vardı; ondan, düşünen madde, yani insan çıktı. Eğer durum buysa -ve doğa bilimlerinden biliyoruz ki öyledir- aklın maddenin anası olmadığı, maddenin aklın anası olduğu açıktır. Çocuklar asla ebeveynlerden daha yaşlı olamazlar.

Ölü bir domuzun beyin hücrelerini “canlı” tutmak, beyni yeniden canlandırmak mıdır?

17 Nisan 2019 günü tıp-biyomedikal ve hatta yapay zekâ dünyasında büyük heyecan yaratan bir makale yayımlandı. Nature’da yayımlanan makaleye göre bir grup bilim adamı, ölü domuz beyinlerinde kesildikten 10 saat sonra hücresel düzeyde aktivite gözlemişlerdi. Bu soru akla hemen, ölmüş beyni yeniden canlandırmak mümkün mü sorusunu getirdi. Sorunun cevabı hem evet hem de hayır…

Beyin bilimlerinin ne kadarı bilim?

İnsanoğlu, Aristo sayesinde aklı keşfetmesinden bu yana, hiçbir dönemde bu kadar akıl buldumcuğu olmadı. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da beyin ile ilgili keşiflerin artması, beraberinde bir akıl tutulmasını da getiriyor. Beyni en iyi besleyen yiyeceklerden, beyni en iyi çalıştıran kıyafetlere kadar büyük bir tutulma çağı bu. Emek harcamanın, çaba göstermenin yerini kısa ve basit yollarla zeki olmak aldı. İnsanlık tarihi, emek yoğun yaşadığı yüzlerce yıllık döneminden bu yana, emeği bu kadar toprak altına gömüp üzerine beton dökmeye çalışmamıştır herhalde. 

Uykusuzluk beyninize ne yapıyor?

Gece uykusuz kalmak veya iyi uyuyamamak sizi nasıl etkiliyor? Unutkanlık, bir şeyleri en olmadık yerlere koymak, pek muhteşem kararlar verememek, hatta hiçbir şekilde karar verememek, belki de günün ortasında kendinizden geçmek? Yalnız değilsiniz, gerçekten, bilimsel olarak. O halde, selam olsun tüm yenidoğan anne-babalarına ve doktora tezini bitirmek için didinenlere!

Bilim insanları, alkolün bilinmeyen bir tehlikesini ortaya çıkardı

Stem Cell Reports dergisinde yayınlanan bir araştırmada, alkolün sinir hücrelerini öldürmekle kalmayıp yeni hücrelerin oluşumunu da engellediği açıklandı.

Dergideki habere göre ABD’nin Teksas Üniversitesi’nden bir grup uzman, kullandığı gelişmiş yöntem sayesinde beyinin kök hücrelerini işaretlemeyi başardı ve alkolün uzun vadede bu hücreleri ne şekilde etkilediğini analiz etti.