Hindistan’da 150 milyon yaşında bir “deniz canavarı” keşfedildi

Bilim insanları, Hindistan’da Jura dönemine ait 152 milyon yıllık bir ichthyosaur fosili buldular. Yaklaşık 5.5 metre boyundaki sürüngenin kalıntıları, Hindistan’ın batı eyaleti olan Gujarat’ta Mezozoik çağdan kalma kayalıkların içinde keşfedildi.

Sdece kafatası, yüzgeç ve kuyruk kemiklerinin küçük kısımları eksik olan örnek günümüze dek zarar görmeden gelmiş. 

Deniz sürüngeninin dişlerinin incelenmesi, bu canlının büyük ihtimalle amonitler gibi kabuklu deniz canlıları ile beslendiğini ortaya koyuyor. İlk olarak PLOS ONE dergisinde duyurulan fosilin, paleontologların deniz sürüngenlerinin nasıl evrimleştiğini ve dünyaya yayıldığını anlamasına yardımcı olacağı umuluyor. Araştırmanın baş yazarı Guntupalli Prasad, PLOS ONE'a bağlı PLOS Research News'e verdiği demeçte, “Kachchh bölgesinde omurgalı fosilleri çok nadir görülür ve biz de bu bölgede sadece birkaç kemik parçası bekliyorduk. Dolayısıyla tamama yakın bir iskelet bulmak hem heyecan verici hem de oldukça şaşırtıcı.” diyor.

Prasad, ichthyosaurların (yani balık- kertenkelelerin) modern yunus ve balinalara benzediğini ve 250 ila 90 milyon yıl önce yaşamış olduklarını söylüyor ve ekliyor: “Denizlerde ana rakipleri başka bir tür deniz sürüngeni olan plesiosaurlar ve köpekbalıklarıydı. Dinozorlar karaların hakimiyken, uçan sürüngenler olan pterosaurlar da göklerin hakimiydi.”

Ekip, bu örneğin yaklaşık 150 milyon yıl önce Hindistan ve Güney Amerika arasında bir deniz bağlantısı olup olmadığını da ortaya koyabileceğini belirtiyor.

Çeviri: Berfin DAĞ
Kaynak: http://www.independent.co.uk/news/science/sea-monster-india-discover-150-million-years-jurassic-ichthyosaur-gujarat-a8029631.html

Güncel Bilim
Etiketler
deniz
canlı
sürüngen
ichthyosaur
amonit