Arapça bilenlerin anlayabileceği görseldeki yazı, El-Hârezmî’nin cebir konusundaki yapıtı “Kitâb el-Muhtasar fî Hisâb el-Cebr ve’l Mukâbele”den alıntılanmıştır. Metin x2 + 10x = 39 örneğini kullanarak belirli türdeki ikinci dereceden denklemleri çözmek için kullanılabilecek bir algoritmayı açıklar. Buna göre; çözüm ilk önce kökleri ikiye bölmekten ibarettir ve bu problemde bu 5’tir(5x). Bu kökün kendisiyle çarpımı bize 25 sayısını verir. Buna 39 eklediğimizde ise sonuç 64 olur. Bunun karekökünü alıp(8), köklerin sayısının yarısını(5) çıkartırsak geriye 3 kalır. Aradığımız kök budur ve bunun karesi ise 9’a eşittir. (32 + 10*3 = 39).
Yakın zamana kadar algoritma terimi çoğunlukla matematikçiler ve bilgisayar bilimcileri tarafından biliniyordu. Çoğumuz bu terime yabancı sayılırdık. Ancak dijitalleşmenin ilk kafa karışıklığını geride bırakıp, ona alıştığımız ve hatta hayatımızın bir parçası haline geldiği son yıllarda, algoritma kelimesi de hayatımızın teknoloji sözlüğüne eklediğimiz terimlerden biri haline geldi. Ne yazık ki, kitlelere yayılması, kötüye kullanımlarının ortaya çıkması sonucu oldu. Facebook ve Cambridge Analytica örneğinde olduğu gibi, algoritmalar kullanarak kendi verdiğimize inandığımız kararları bile bir başkasının bize verdirebileceğini gördük. Bütün bu gelişmeler neticesinde algoritmalar çağında yaşadığımız konuşulur oldu.
Ancak algoritmalar o kadar yeni değil, zamanın başlangıcından beri varlar. İnsan beyni karar verme, öğrenme ve öğretme süreçleri için algoritmalar kullanıyor. Biz bilerek veya bilmeyerek binlerce yıldır algoritmaları kullanıyoruz.
...
Metnin tamamı için ALGORİTMA sayımızı ay bitmeden edinmeyi unutmayın!