Nâzım Hikmet ülkemizin büyük ressamlarından Abidin Dino’ya o meşhur dizesinde şöyle seslenir:
“Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?”
Ve ardından bir şart koyarak devam eder:
“İşin kolayına kaçmadan ama…”
Bilim ve Ütopya 9-10 Aralık’ta İzmir’de yaptığı Evrim Dersleriyle “işin kolayına kaçmadan” mutluluğu ve bunun da ötesinde umudu ortaya koydu. Gördüğünüz fotoğraf Evrim Derslerinin ilk gününe ait ve salon hınca hınç dolu. Ezici bir çoğunluğu gençlerden oluşan bilim ve aydınlanma savunucularıyla iki gün boyunca birlikteydik. Hemen hemen hepsiyle yeni tanıştık. Bir ay gibi kısa sürede örgütlediğimiz etkinlikte ülkemizin büyük bir bilim ve aydınlanma birikimi olduğunu tekrar görmüş olduk.
“Evrim” adıyla yapılan etkinliklerin hepsi kuşkusuz değerli ve önemlidir. Biz bu etkinliklerle rekabet etmiyoruz. Ancak ortada bir gerçek var: Bunların az bir bölümü Bilim ve Ütopya gibi salonları dolduruyor. Tam da bu noktada işin sırrı nedir sorusu gündeme geliyor. İşin sırrı dergimizin 25 yıllık emeği, birikimi, saygınlığı, istikrarı ve en önemlisi de ciddiyetidir. Bilim ve Ütopya laf olsun diye, hobi olsun diye çıkmıyor. Bilim ve Ütopya bilim ve üniversite ortamına bilimin, aydınlanmanın, materyalist felsefenin tarafında müdahale etmek için çıkıyor. Bu nedenle dergimizin misyonunu en sade haliyle şöyle tanımlıyoruz:
Bilim ve Ütopya bilimi ve aydınlanmayı savunanların dergisidir.
Siz değerli okurumuzu dergimize ve etkinliklerine katkı yapmaya davet ediyoruz. Bize ulaşın…
Yeni yılın ilk sayısı ve yaşamın başlangıcı
2018’in ilk sayısında yaşamın nasıl başladığını bilimin ve bilim tarihinin verileri ışığında tartışıyor, yeni gelişmeleri ortaya koyuyoruz. Cansızlıktan canlılığa evrim gibi çok boyutlu ve bir o kadar da zor bir konuyu kapsamlı bir dosya şeklinde işlemekten dolayı heyecanlıyız.
Değerli yazarlarımıza katkıları için çok teşekkür ederiz.
Ocak ayı aynı zamanda Nâzım Hikmet’in doğduğu ay. Mehmet Perinçek’in ilk defa yayınlanan belgelerle kaleme aldığı kapsamlı yazıyı özellikle dikkatinize sunuyoruz.
Dergimiz bütün olarak dolu dolu…
Prof. Dr. Nurdan İnan’dan özür
Prof. Dr. Nurdan İnan hocamızın Aralık 2017 sayısında yayınlanan yazısının başlığı bizden kaynaklanan bir nedenden dolayı yanlış basılmıştır.
Yazının başlığı “Ülkemizden örneklerle deniz / okyanus açılması ve kapanmasına kanıt olan kayalar” olacaktır. Değerli hocamızdan ve okurlarımızdan bu hata nedeniyle içten bir şekilde özür dileriz.
Derginin fiyatı neden arttı?
TÜK verilerine göre enflasyon kasım ayında 12.98’e ulaştı. Yıllık enflasyon 14 yıl sonra rekor düzeye vardı. İktisat bilimi üretici fiyat endeksinin yükselmesinin eninde sonunda tüketici fiyatlarına yansıyacağını söylüyor. Buna bağlı olarak yüksek döviz fiyatları kağıt fiyatını da doğrudan artırıyor. Hiç istemememize rağmen mecburi bir zam yaptık. Dergimiz bugüne kadar okurlarının desteğiyle yayın hayatını sürdürdü. Bundan sonra da aynı şekilde olacağına ve bizi anlayacağınıza eminiz.
2018’in aydınlıklar getirmesi umuduyla…