Bilim ve Ütopya dergisinin yurtdışı okurları buluştu

Yazan
Can Çakır
Almanya
Yazının Okunma Süresi
3 dakika

Yurtdışındaki Bilim ve Ütopya dergisi okurları, Bilim ve Ütopya Kooperatifi Başkanı Prof. Dr. Çağatay Keskinok ve Genel Yayın Yönetmeni Emrah Maraşo’nun katılımıyla buluştu. 2021 hedeflerinin tartışıldığı toplantıda derginin yeni yurtdışı temsilciliği de belirlendi. Yeni yurtdışı temsilcisi ise görevi Yener Güneş’ten devralan Barış Göktepe oldu.

1993 yılından bu yana Türkiye’de yayın hayatını sürdüren Bilim ve Ütopya dergisinin okurları, Bilim ve Ütopya Kooperatifi Başkanı Prof. Dr. Çağatay Keskinok, Genel Yayın Yönetmeni Emrah Maraşo ve derginin eski yurtdışı temsilcisi Yener Güneş’in katılımıyla buluştu. Yeni dönem hedeflerinin belirlendiği toplantıda Fraunhofer Enstitüsü doktora öğrencisi Barış Göktepe, temsilcilik görevini Yener Güneş’ten devraldı.

“Emperyalizmin tahakkümü Bilim ve Ütopya ile kırılacak”

Keskinok: Misyonumuz emperyalist safsatalara karşı gerçek evrensel bilim

Safsataya Karşı Bilim Yayıncılığı başlıklı etkinliğin açılış konuşmasını Bilim ve Ütopya Kooperatifi Başkanı ve ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Keskinok yaptı. Derginin hangi hedeflerle çıktığına değinen Keskinok, bilimin eleştirel bakış açısının özellikle Avrupa’ya ulaşması gerektiğinin altını çizdi. Temsilcililerin görevlerinin sadece abone bulmak olmadığını vurgulayan Keskinok şöyle konuştu: “Tek girişimimiz sadece okur ve abone sayısını artırmak olamaz. Günlük hayatımızda üretilen safsatalara karşı da bir misyon edinmek zorundayız. Bu yöndeki tartışmaları dergi yönetimine ve genel yayın yönetmenine aktarmak, bizi daha da geliştirecektir.” Keskinok, Bilim ve Ütopya’nın misyonunu ise şu sözlerle özetledi: “Bugün bilim dünyası emperyalist baskı kırılmak zorunda. Dergimiz bu yönde gerçek evrensel bilimin dünyaya yansıdığı araçtır. Ancak kendisine evrensel bilim yaptığı atfedilen emperyalizmin tahakkümünü kırabilirsek bilime gerçekten evrensel bir şekilde tüm ülkelerin kendi bilim dünyasına eşit seviyede yer verebiliriz.”

Maraşo: “Dergimiz, Türk bilim dünyasının sesi durumunda”

Keskinok’un ardında söz alan Bilim ve Ütopya Genel Yayın Yönetmeni Emrah Maraşo ise derginin ilk çıktığı 1993 yılından beri her sayısında hurafe ve safsatalarla mücadele ettiğini kapak konularından verdiği örneklerle hatırlattı. Bunun yanı sıra Bilim ve Ütopya’nın başka bilim dergileriyle farkındalığının da altını çizen Maraşo, sadece çevirilerle ve aktarmalarla yetinen dergilerin aksine Bilim ve Ütopya sayesinde Türk bilim dünyasının üretimlerine yer verildiğini hatırlattı. Bilim ve Ütopya’nın köklerinin Yeni Osmanlılardan 1930’lardaki Cumhuriyet devriminin atılımlarına dayandığını vurguladı. Bilim ve Ütopya’nın tarafsız olmadığını, bilimin ve aydınlanma birikiminin topluma yansıtılmasının temsilcisi ve tarafı olduğunu söyledi. Maraşo, bilimin disiplinli ve örgütlü bir toplumun ihtiyaçlarına göre uyarlanması ihtiyacının da altını çizdi ve yeni hedeflerinden bahsetti.

Güneş: Duruşumuzu Atatürk’ün misyonu “Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir” sözü özetliyor

Emrah Maraşo’nun ardından Bilim ve Ütopya Yurtdışı Temsilcisi Yener Güneş söz aldı. Derginin Türkiye’nin en nitelikli bilim dergisi olduğuna değinen Güneş, emperyalizmin tahakküm ettiği bilimsel görünüşlü dogma ve hurafelere karşı misyonunu vurgulayan Güneş, derginin esas görevinin Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir” sözüyle özetlendiğinin altını çizdi. Güneş, son iki yılda gerçekleşen abone atağıyla Bilim ve Ütopya sayesinde 210 abonenin evine Türkçe bir dergi girdiğini belirtti. Güneş, powerpoint bir sunumla derginin yurtdışındaki 2 yıllık pratiğinin ayrıntılı raporunu da sundu. Yurtdışında Bilim Ütopya dergisinin ihtiyaçlarına yanıt verecek niteliği yüksek bir abone ve okur kitlesine ulaşıldığını kaydeden Güneş, yeni dönemin ihtiyaçlarına yanıt verecek önemli bir görevlendirmenin yapıldığını yeni yönetimle birlikte bilim ve ütopyanın yaydığı aydınlanma ışığının dünyanın her yerine ulaşacağını söyledi. “Bilimin yol göstericiliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir dönemi yaşıyoruz! Bilim ve Ütopya’nın öneminin bin kat daha arttığı bir dönem! Şimdi Bilim ve Ütopya’yı elden ele yaymanın tam zamanı” ifadelerini kullanan Güneş, Bilim ve Ütopya okurlarına “yeni aboneler bulmak için harekete geçelim” çağrısı yaptı.

Göktepe: “Bilim ve Ütopya yurtdışında da farkındalık yaratıyor”

Güneş’in ardından Fraunhofer Enstitüsü doktora öğrencisi, Bilim ve Ütopya’nın yeni yurtdışı temsilcisi Barış Göktepe söz aldı. Bilim ve Ütopya’nın toplumun her alanına değindiğini vurgulayan Göktepe, derginin bu bağlamda sadece Türkiye’de değil, Almanya gibi farklı Avrupa ülkelerinde de farkındalık yarattığına işaret etti. Göktepe, döviz kuru ve kâğıt krizinde olduğu gibi dergini mevcut maddi zorluklarının haricinde internetteki bilgi kirliliğinin de bilim yayıncılığına karşı tehdit oluşturduğunu ifade etti. İnternet üzerinden ulaşılan birçok bilginin hatalı olduğuna dikkat çeken Göktepe, “internetten her bilgiye kolayca ulaşabilme” iddiasının bir yanılgı olduğuna vurgu yaparken, yeni dönem hedefi olarak dergiye devlet ve üniversite kütüphanelerinde yer kazandırmak olduğunu ifade etti.

Barış Göktepe’nin yanı sıra derginin yurtdışı yönetiminde Emre Er ve Kaan Kaçar da görevler üstlendi. Emre Er, abone temsilciliği görevini üstlenirken, Kaan Kaçar da mali sorumluluk görevini sürdürecek.

Almanya, İngiltere, Fransa, İsviçre, Avusturya başta olmak üzere Avrupa’nın çok sayıda ülkesinden 70’i aşkın abonenin katıldığı etkinlik 2 buçuk saatten uzun sürdü.

Göktepe’nin konuşmasının ardından buluşma, okurların yoğun soruları ve yorumlarıyla son buldu. Geleceğe dönük önemli kararların alındığı toplantıda 2021 yılı için abonelik hedefi belirlendi ve abone kazanma çalışmalarına başlandı. Basılı dergiye dünyanın her yerinden abone olunabiliyor.

Bilim ve Ütopya’ya yurtdışından abone olmak için iletişim:

Telefon: +43 660 4731120

E-posta: abone.avrupa@bilimveutopya.com.tr

Barış Göktepe kimdir?

Berlin’de yaşayan Barış Göktepe 1991 yılında doğmuştur. Berlin Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu olan Göktepe, Fraunhofer Enstitüsü’nde doktora yapmanın yanı sıra matematik bölümünde eğitimini sürdürmektedir. 2011-2014 yılları arasında Türkiye Gençlik Birliği’nin Berlin Başkanlığını da yürüten Göktepe, evlidir.

 

Dergiden