1800’lerin sonunda keşfedilen Minos ve Miken kültürlerine ait buluntular modern arkeoloji biliminin doğmasına ön ayak olmuş, aynı zamanda da Avrupa kıtasının Bronz Çağı’na da kapı aralamıştı. O tarihten bu yana Ege’nin Bronz Çağı kültürlerinin kökenleri üzerine arkeologlar kafa yoruyor. Kim nereden geldi, nereye göç etti, kim kimin akrabası, kim kimden etkilendi..? Benzeri onlarca soru…
Washington Üniversitesi, Harvard tıp Fakültesi ve Max Planck Enstitüsü’nden araştırmacılar ile Türkiye ve Yunanistan’dan bilim insanları bir araya gelerek konuyla ilgili yeni bir araştırmaya imza attılar. Bronz Çağı’nda Yunanistan, Girit ve Güney Batı Anadolu’da yaşayan insanların DNA verilerini ilk kez dizilediler. Araştırma bir süre önce Nature dergisinde yayımlandı.
Sonuçlar aslında şaşırtıcı değil. Sadece biraz ezber bozuyor!
Araştırmacılar öncelikle, Girit adasında yaşamış antik Minoslular, Kara Yunanistanı’nda yaşamış antik Mikenliler ve Güney Batı Anadolu’da yaşamış antik Anadolu insanından toplam 19 bireyin dişlerine ait DNA kalıntısını analiz ettiler. Minos ve Miken genomlarını birbirleriyle ve 330 farklı antik genomla ve ayrıca dünyanın çeşitli yerlerinden alınmış 2600 modern insan genomuyla karşılaştırdılar.
Sonuçlar gösteriyor ki, Minos ve Miken kültürleri genetik olarak birbirine çok benzer ama aynı değil, ayrıca Modern Yunanlılar bu iki kültürün soyundan geliyor. Minos ve Miken kültürleri de büyük ölçüde Bronz Çağı’ndan binlerce yıl önce Anadolu’dan göç etmiş erken Neolitik topluluklarla akraba.
Hem Minoslular hem de Mikenler “erken çiftçi” ve “doğulu” genetik kökenlere sahip. Mikenliler ek olarak Doğu Avrupa ve Kuzey Avrasya topluluklarından minik genetik bileşenler de taşıyorlar. “Antik Kuzey Avrasyalılar” diyebileceğimiz bu topluluğun DNA’larına bakınca, günümüz Avrupalıları ile Modern Yunanlıların üç atasından biri oldukları da anlaşılıyor.
Bildiğimiz gibi değilmiş
Yeni çalışma elbette akıldaki bütün soruları cevaplamıyor belki ama, iki önemli eski iddiayı çöpe atıyor:
* Miken kültürünün Ege’de yerleşik yabancı bir kültür olduğu ve Minoslularla akrabalığı olmadığı iddiasını çürütüyor.
* Modern Yunanlıların Mikenlerle ve antik Yunan nüfusuyla soy bağı bulunmadığı teorisini boşa çıkarıyor.
Yeni çalışma kısaca Ege’de genetik devamlılığın olduğunu söylüyor bize. Toplumların, kültürlerin birbirlerinden kopuk ve izole yaşamadığını anlatıyor. Antik DNA analizlerinin can sıkıcı tarihi problemleri çözebilme potansiyelini azımsayanlara da sağlam bir cevap veriyor!
Kaynak: kurious.edu.tr