Uykusuzluk problemi mi çekiyorsunuz? Bunun nedeni büyük ihtimalle, telefonlarımızın ekranlarındaki ledlerden yayılan mavi ışık.
Kimi telefon bağımlıları, telefonlarına son bir defa bakmadan uyumayı başaramıyorlar. Ana sayfada yeni ne var? Yarın hava nasıl olacak? Arkadaşların Facebook sayfalarındaki son bilgiler neler? Kısacası, bu lanetli akıllı telefonlara zombi gibi kilitlenmek için birbirinden beter binlerce sebep var. İnsan hayret ediyor; kimi zaman bu kapkara ekranlara bakarak günü aydınlattığımız bile oluyor.
Houston Üniversitesi Optimetri Koleji’nden araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmaya göre, elektronik dostlarımızın yaydığı mavi ışıklar, toplum içinde daha sık görülmeye başlayan insomnia (uykusuzluk) sorununun sorumlusu olabilir. Geceleri telefonlarına bakma alışkanlığı olan 24 gönüllüden, kısa dalga boylu ışınları (görünür ışık aralığındaki mavi ışık yönü) engelleyen gözlükler takmaları istendi. Led ekranlar bu mavi ışığı yoğun biçimde yayıyor.
Daha iyi uyumak için üç seçenek
Sonuç: İki haftanın sonunda, katılımcıların melatonin seviyeleri -uyku hormonu- %58’e yükseldi. Uykularının daha kaliteli olduğunu, daha hızlı uykuya daldıklarını ve Morpheus’un(*) kollarında fazladan 24 dakika geçirdiklerini açıkça söylediler. Bu basit ışık filtresinden kaynaklanan melatonin seviyesi artışı, bu hormonu içeren gıda takviyelerinin emiliminden elde edilenden daha fazla.
Güneş tarafından yayılan mavi ışık, vücut saatimizin veya günlük ritmimizin düzenlenmesini sağlıyor. Mavi ışık göze nüfuz edip özelleşmiş hücreler tarafından -retinal ganglion- tutuluyor. Bu hücreler, biyolojik ritmi düzenleyen temel hormon olan melatonini salgılayan beyin epifizine doğrudan bağlılar.
Kısacası, daha iyi uyuyabilmek için 3 seçenek var: Uykudan 6 saat önce telefon ekranına bakmayı kesmek (imkânsız), mavi ışık filtreli gözlük kullanmak ya da elektronik arkadaşın yerini bir insanın dokunuşlarıyla değiştirmek.
(*) Morpheus: Yunan mitolojisinde düşler tanrısı
Çeviri: Sinan TEKİN
Kaynak: http://www.lepoint.fr/sciences-nature/nos-smartphones-et-autres-ecrans-numeriques-nous-empechent-de-dormir-30-07-2017-2146885_1924.php