Evren

İslam tarihindeki akılcıları savunmanın önemi

İslam kültüründe Engizisyonun olmadığı söylenir. Bu anlatıya göre Engizisyon Batıya has bir kurumdur. Bizim kültürümüzde olsa olsa tekil ve istisnai örnekler vardır. Bu örnekler de aydın ve yönetici sınıf içindeki kişisel çatışmaların bir sonucudur. Oysa İslam tarihine biraz yakından baktığımızda akılcılıkla nakilcilik, özgür iradeyle kader, bilimle hurafe, tanrıtanımazcılıkla tanrıcılık, materyalizmle idealizm arasında çağlar boyunca süren büyük kavgalar yaşanmıştır. Bu kavgalar ve çatışmalar düşünsel zeminde cereyan etmiş ama hep bir iktidar ve toplum tasarımının sonucu olagelmiştir.

Evren ve kayda değer büyüklüğümüz

İnsanoğlunun kendini üstün görme anlayışı, insanlığın ilk yıllarına kadar dayanıyor. Özellikle ergenlik döneminde insan kendini dünyanın merkezi zannediyor. Peki, gerçekten insan dünyanın merkezinde midir? Diyelim ki insan dünyanın merkezindeyse, dünya evrenin merkezinde midir? Bu yazıda evreni anlamaya çalışalım. Evren nasıl bir yer, asla tamamını anlayamayacağız. Kısmi şekilde anlatmaya çalışalım, tabii ki 21.

Evren rengarenktir

Başta büyük deneyci Michael Faraday (1791-1867) ve büyük matematiksel fizikçi James Clerk Maxwell’in (1831-1879) çalışmaları olmak üzere, 19. yüzyıl pek çok kuramsal ve deneysel çalışmaların sonucunda klasik elektromanyetik kuramın ortaya konulduğu yüzyıl olmuştur.