Bazı dinozorlar neden daha hafif? Cevap hava keselerinde!

Sauropod dinozorlarının uzun omurgaları, kemiklerinin daha hafif olmasını sağlayacak şekilde hava içeren yapıda olan keselerden oluşuyordu.

Sauropod dinozorları yeryüzünde var olan en büyük dinozorlardan biri sayılmaktadır. Türleri içinde dev “arjantinozorus” ve “brachiosaurus”lar yer almaktadır. Boyutları 5 katlı bir binayı, ağırlıkları ise 40 tonu geçebilmektedir. Ancak Acta Palaeontologica Polonica(*)’da yayınlanan bir çalışma, bu dinozorların omurga kemiklerinin, kuşlarda olduğu gibi kemik yoğunluğunu azaltacak şekilde hava dolu ceplerden oluşan keselere sahip olduğunu ortaya koymaktadır.

Kuşlara benzer pnömatik özellikler
Sauropodlarda bu keselerin olduğunun belirlenmesi eski bir bilgi. Ama bu yeni araştırma, bugün çok az sayıda iskeleti bulunmuş ve tamamı Rebbachisaurus ailesinde yer alan Katepensaurus ve diğer fosiller üzerinde yapıldı. Bu dinozorlar Güney Amerika’da, Afrika’da ve Avrupa’da yaşadılar. Baş araştırmacısı Patagonya Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü’nden gelen bir bilim adamı olan bu araştırmanın yazarlarına göre, bu dinozorlar, diğer sauropodlar ve yakın kuş türlerinde görünmeyen bir pnömatik özelliğe sahipti. Bu ailede, omurgalardaki hava keseleri özellikle çok fazlaydı ve omurga uzunluğu boyunca tamamında yer alıyordu. Temel görevi, iskelet yoğunluğunu ve böylece dinozorun hareket edebilmesi için üretmesi gereken güç miktarını azaltmaktı. Böylece, daha az güç üreterek hareket etmek için daha az enerji harcayabilirlerdi. Orta Kretase (Tebeşir) çağında yaşayan bu dinozorlar, o dönemde yüksek sıcaklıkların sürdüğü tropikal enlemlerde bulunuyorlardı.

(*) Acta Palaeontologica Polonica: Polonya Bilimler Akademisi, Paleobiyoloji Enstitüsü’nün yayınladığı üç aylık bir bilim dergisidir.

Çeviri: Sinan TEKİN
Link: https://www.sciencesetavenir.fr/archeo-paleo/paleontologie/la-presence-…

Güncel Bilim
Etiketler
dinozor
sauropod
bilim ve ütopya