Yaşasın bilim ve ütopya! 

Yazan
Emrah MARAŞO
Bilim ve Ütopya Genel Yayın Yönetmeni

Ekonomik krizin derinleştiği koşulların içindeyiz. Hepimiz yaşamımızda bu durumun sonuçlarıyla karşı karşıyayız. O nedenle siz sevgili okurlarımıza, krizin zorluklarını uzun uzadıya anlatmayacağız. Sadece yayın dünyasının ve elbette Bilim ve Ütopya’nın içinde bulunduğu durumu kısaca belirtmekle yetineceğiz.
Ülkemiz kâğıt üretiminde esas olarak yurt dışına bağımlı. Bu durum döviz kurunun insafına kalmak anlamına geliyor. Kur yükseldikçe kâğıt fiyatları da yükseliyor. Bilim ve Ütopya gibi sadece okurlarına dayanarak çıkan dergiler için sözünü ettiğimiz dalgalanma ciddi sıkıntılar getiriyor.
Bilim ve Ütopya, yayın hayatına başladığı günden beri bilimi ve aydınlanmayı kararlılıkla savunan yazarlarına ve okurlarına dayandı. Çünkü bu dergi onların yayın organıydı. Dünya görüşü ne olursa olsun bilimi ve aydınlanmayı savunan herkesin dergisiydi ve bu çizgisini bugün de sürdürmeye devam ediyor.
Bilim ve Ütopya’ya herkes yeteneğine göre ve emeği kadar katkı verdi. Kimi yazı yazdı, kimi çeviri yaptı, kimi abone oldu, kimi bağış yaptı. 
25 yıldır kesintisiz olarak yayın yapan dergimize katkı verenler olarak hepimizin amacı tekti: Bilimin hayatın merkezinde olduğu bir Türkiye.
Gericiliğin, yobazlığın olmadığı bir aydınlanma ortamı. 
Özgür toplum, özgür insan.
 Dergimiz bu uğurda cesaretle yayın yaptı ve bundan sonra da yapmaya devam edecek. Ancak sizlerin her türlü desteği bugünden itibaren bizler için çok daha önemli. 

Fiyat artışı ve sayfa sayısının düşürülmesi 

Bütün ekonomistlerin öngörüsü, alınan geçici tedbirlere rağmen ekonomik krizin daha da derinleşeceği ve 2019’da ağırlaşacağı yönünde.
Biz de içinde bulunduğumuz ağır ekonomik koşulların dayatmasıyla dergi fiyatına 3 TL’lik zam yapmak zorunda kaldık. Ayrıca sayfa sayımızı Ekim ayından itibaren 96’dan 80’e düşürüyoruz. Merak etmeyin, derginin sayfa sayısının düşmesi sabit sayfalarının kalkacağı anlamına gelmiyor. Sadece “Güncel Bilim” bölümümüz artık bilimveutopya.com.tr’de yayımlanacak ve toplam olarak yazılarımızdan küçük tasarruflar yaparak bu durumun üstesinden geleceğiz. 

Her koşulda Bilim ve Ütopya!

Dergiyi hazırlayan bizlerin ve siz sevgili okurlarımızın sorumluluğu, bilimin sesini ve ütopyalarımızı her şart altında topluma ulaştırmaktır. Dergi fiyatının artması ve sayfa sayısının düşmesi tamamen içinde bulunduğumuz nesnel koşulların dayatmasıyla ilgilidir. Durum düzelince fiyat düşebilir, sayfa sayısı yine eskisi gibi olur. Ancak şimdi gerçekçi olmak gerekiyor. Zor günler bizleri bekliyor. Peki, bu zorlukları aşmak için ne yapmalı?
 

Bilim ve Ütopyacılara çağrı
 
Sevgili okurumuz, içinde olduğumuz olumsuz durumu aşmanın yolu sizin maddi desteğinizden geçiyor! 

magaza.bilimveutopya.com.tr’yi ziyaret ederek e-arşivimizi, setlerimizi ve geçmiş sayılarımızı satın alabilirsiniz.
Dergimize basılı veya elektronik olarak abone olabilirsiniz.
Bilim ve Ütopya Kooperatifi’ne bağış yapabilirsiniz. Hesap numarası dergimizin giriş sayfasında yazıyor. 
Yazının başlığı “Yaşasın bilim ve ütopya”ydı. Bilim ve ütopya yaşayacak!
 
Bundan adımız kadar eminiz.
Şimdi dergimize güç verme zamanı!

• emrahmaraso@gmail.com

Çiviyazısı