kök hücre

Petri kabından organa: İnsan kök hücrelerinden organoid yapımı

Organogenez; embriyonun ektoderm, endoderm ve mezoderm olan üç germ tabakasının organizmanın iç organlarına gelişme sürecidir. Genler, organların ve dokuların oluşma biçimini kontrol eder ve gelişme sırasında karmaşık modellerde açılır veya kapanır ve böylece belirli hücrelerin bir organa değil, başka bir organa dönüşmesi sağlanır. Genler açıldığında, DNA'lar RNA adı verilen moleküllere kopyalanır. Birçok RNA molekülü, hücre işlemlerinde kritik rol oynayan proteinler yapmak için şablon olarak kullanılır.

Göbek kordon kanı hayat kurtarabilir: Atmayın, bankaya bağışlayın!

Doğumdan sonra, yeni doğan bebek, artık göbek kordonuna veya plasentasına gerek duymamaktadır. Fakat, kordonda bulunan kan; hasta bir bireyin hayatını kurtarabilir. Bu kişi kendi yakınlarından biri veya herhangi bir insan olabilir. Bunun nedeni, kordon kanının yeni kan yapabilen hematopoetik kök hücrelerce (HKH) zengin bir yer olmasıdır. HKH’ler kendilerini yenileyebilmektedir ve ihtiyaca göre devamlı olarak, periferik kanda (PK) bulunan tüm olgunlaşmış kan hücrelerini yapabilmektedirler...

Kök hücre dosyası

Dünyada milyonlarca yıla dayanan evrimsel süreçte, bugünkü karakterini ve fonksiyonunu kazanmış olan dokuların, yenilenme (rejenerasyon) kapasiteleri, insanoğlunun başka gezegenlerde koloni kurması hayalleri gerçekleşmesi durumunda nasıl değişecektir? Bu sorunun cevabı, Elon Musk gibi yatırımcılar sayesinde gelecekte bulunabilecektir.