Koronavirüs: Mitler ve gerçekler

Yazının Okunma Süresi
3 dakika

DOĞRU mu YANLIŞ mı?

COVID-19 aşısı var.

YANLIŞ.

Gerçek: Şu anda yeni koronavirüs için bir aşı mevcut değil. Bilim adamları bir süredir aşı üzerinde çalışıyor ancak insanlarda güvenli ve etkili bir aşı geliştirmek aylar alacaktır.

DOĞRU mu YANLIŞ mı?

Kendinizi COVID-19'dan çamaşır suyu içerek ya da gargara yaparak, asetik asit veya steroid alarak veya uçucu yağlar, tuzlu su, etanol veya diğer maddeleri kullanarak koruyabilirsiniz.

YANLIŞ.

Gerçek: Bu önerilerin hiçbiri sizi COVID-19 virüsünü kapmaktan korumadığı gibi bu uygulamalardan bazıları tehlikeli de olabilir. Kendinizi koronavirüsten (ve diğer virüslerden) korumanın en iyi yolları şunlardır:

Ellerinizi sık sık ve iyice sabun ve sıcak su kullanarak yıkamak.

Hasta, hapşıran veya öksüren insanlarla yakın temastan kaçınmak.

Ayrıca, hasta olduğunuzda evde kalarak ve hapşırırken ağzınızı dirseğinizin içiyle kapatarak mikroplarınızı çevreye saçmaktan kaçınmanız yerinde olur.

DOĞRU mu YANLIŞ mı?

Koronavirüs insanlar tarafından kasıtlı olarak yaratıldı veya serbest bırakıldı.

YANLIŞ.

Gerçek: Virüsler zamanla değişebilir. Bazen domuz, yarasa veya kuş gibi hayvanlarda yaygın olan bir virüs değişir ve insanlara bulaşarak salgına yol açabilir. Muhtemelen koronavirüs de bu biçimde ortaya çıktı.

DOĞRU mu YANLIŞ mı?

Çin'den gelen ürün sipariş etmek veya satın almak bizi hasta eder.

YANLIŞ.

Gerçek: Araştırmacılar koronavirüsün insanlara nasıl bulaştığına dair daha fazla bilgi edinmeye çalışıyor. Bu yazının hazırlandığı esnada bilim adamları, bu gibi virüslerin yüzeylerde çok uzun süre hayatta kalmadığını belirterek, günler ya da haftalar süren yolculuk sonrasında bir ambalajdan COVID-19 bulaşmasını olası görmemekteler. Hastalık büyük olasılıkla virüsün bulaştığı bir kişinin hapşırmasından veya öksürüğündeki damlacıklardan bulaşır, ancak her gün daha fazla bilgi ortaya çıkmaktadır.

DOĞRU mu YANLIŞ mı?

Yüz maskesi COVID-19a karşı koruma sağlayacaktır.

YANLIŞ.

Gerçek: Virüsün bulaştığı hastalara bakan sağlık görevlilerini (N95 gibi) profesyonel, yüze sıkı oturan, solunum olanağı olan türden maskeler korur.

Solunum yolu hastalığı olmayan halk için genel olarak hafif tek kullanımlık cerrahi maskelerin kullanılması önerilmez. Çünkü bunlar onları sıkıca sığmaz, enfekte damlacıkların burun, ağız ya da göz içine girmesini önlemez. Ayrıca, yüzlerinde maske olan kişiler virüs bulaşmış elleriyle yüzlerine dokunurlarsa enfekte olabilirler.

Solunum yolu rahatsızlığı olan insanlar başkalarına bulaşma olasılığını azaltmak için maske takabilirler. Unutmayınız ki maske stoklama, bunlara gerçekten gereksinim duyan hastaların ve sağlık görevlilerinin bu ürünlere erişememesi anlamına gelecektir.

Kaynak: John Hopkins Medicine

Sağlık Bİlimleri
Etiketler
corona
coronavirus
korona
koronavirüsü