homo sapiens

Bipedalizme geçiş insan sosyalliğini nasıl etkiledi?

İnsanın erken dönem atalarının (ilk homininler) iki ayakları üzerine dikelmeye başlaması insan evriminin kuşkusuz en kritik dönüm noktasıdır. Nitekim antropoloji giriş kitaplarında (örneğin bkz. Kottak, 2016:128-129) insan-şempanze ayrımından sonra insana uzanan çizginin başlangıcında “bipedal” hareket eden homininlerin olduğu vurgulanır ve bipedalizm, insanı insan yapan karakter listesinde ilk sıraya konulur. Bipedalizmin önemi insan fosillerinin neredeyse hiç olmadığı dönemlerde dahi fark edilip, üzerine hayli kafa yorulmuş konuların başında gelmektedir.

Tarih öncesi çocuğa ait DNA insanlık tarihini geriye mi çekiyor?

Homo sapiens genetik olarak farklı bir tür olarak sandığımızdan çok önce, yaklaşık 350.000 yıl önce ortaya çıkmış olabilir.

Şu anki Güney Afrika’da yaklaşık 2000 yıl önce yaşamış olan bir erkek çocuğu bilim dünyasına büyük ölçüde yardımcı olacak olan bir genom miras bıraktı. Bilim insanları bu çocuğun DNA’sına dayanarak insanların tahmin edildiğinden de önce (350,000-260,000 yıl önce) çoğalmaya başladığını tahmin ediyorlar.

Modern insanın 300 bin yıllık ataları

Fas’ta, Marakeş’in 100 km. batısında yer alan Jebel Irhoud’da bulunan fosiller modern insanın kökeni konusuna ışık tutacak çok önemli yeni bilgilerin açığa çıkmasına neden oldu.  Şimdiye kadar bilinenler, modern insanın 200 bin yıl önce ortaya çıktığı ve Etiyopya’dan gelen Herto (160.000 yıl) ile Omo (195.000) fosillerinin modern insanın ilk örnekleri olduğu  çerçevesinde idi.