güncel bilim

Çinli bilim insanları yeni bir astım ilacı geliştirdi

Çinli bilim insanlarının yönettiği bir araştırma grubu, dünya çapında yaklaşık 235 milyon kişiyi etkileyen bir solunum rahatsızlığı olan astım hastalığının tedavisinde çığır açıcı potansiyele sahip bir ilaç geliştirdi. Dört farklı Çin enstitüsünde ve iki Amerika üniversitesinde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar sekiz aydan uzun bir süre boyunca 6000’den fazla ilacı test etti ve sonuç olarak tüm alanı tek bir ilaca indirmeyi başardı: Astım krizi sırasında boğazda bulunan düz kas hücrelerinin rahatlamasını sağlayan TSG12.

Denizkızı hastalığı

Neredeyse herkesin elinden Küçük Denizkızı adlı hikâye geçmiştir. Bir kuşak sırf bu hikâye yüzünden denizkızı olmak istemiştir çocukluklarında. Bu güzel masal karakteri bir bebeğin bacakları onunkine benzer şekilde doğduktan sonra ömrünü genelde sadece iki gün sürdürebildiği bir hastalığa adını vermiştir.

Beklenenden daha sıcak lavlar

Dünya henüz gençken, milyonlarca kilometreküp lav yayan ve geniş bölgeleri kaplayan volkanik püskürmelerin sayısı oldukça fazlaydı. Bu lav taşmaları yüksek sıcaklıktaki “panache” bulutlarına -manto katmanından yükselen kayaçlara- bağlı olarak gerçekleşiyordu. Oysa zaman içinde, yeryüzünün soğumasıyla beraber bu periyotlar seyrekleşti. Son coğrafi şekillenmeler içinde bazı kayaçlar bulunmuyor olsa da komatitler, en az 1700 °C’ye ulaşan panache taşmaları ile oluştuklarından, bu sıcaklık düşüşünün bir tanığı olarak yeryüzünde yer almaktalar.

Birçok bilim insanı ilk Amerikalıların kıtaya karadan gelmediğinde artık hemfikir

Bu konu antropolojinin en tartışmalı konularından biriydi. Ancak bilim insanları bu tartışmanın artık sona ermek üzere olduğunu söylüyorlar. Bir grup önde gelen antropolog, Science dergisinde yayımlanan çalışmalarında, Amerika’ya yerleşen ilk halkın Clovis halkı olduğu hipotezinin artık geçersiz olduğunu ilan ettiler.
Yıllardır, Amerika kıtasına ulaşan ilk insanların, yaklaşık 13.500 yıl önce Bering boğazını yürüyerek geçen Clovis adlı bir grup olduğu anlatılıyordu.

Hint fakiri yatağında sismik dalga hareketi

Dalga hareketi çalışmalarında “U” şeklindeki yarı dönüşler gibi kimi yörüngeler imkânsız olarak düşünülür. Ancak Langevin Enstitüsü, Londra Imperial Koleji Fresnel Enstitüsü ve Multiwave Teknolojileri şirketinden araştırmacılar, elastik dalgaların belirli ortamlarda bu yörüngeyi takip edebileceğini gösterdiler. Bu çalışmaları, teorik bir modelin onaylanmasını sağladı ve Physical Review Letters dergisinde yayımlandı.

Ten renginin 50 tonu

“Afrikalılar koyu tenlidir” klişesini bilmeyen yoktur. Ama Güney Sudan’daki Dinkalı kardeşimizin rengi ile Güney Afrika’daki San kardeşimizin ten rengi bambaşkadır. O zaman, “koyu” derken kastedilen nedir? Cevap: Koskoca bir genelleme.

Bilim insanları, alkolün bilinmeyen bir tehlikesini ortaya çıkardı

Stem Cell Reports dergisinde yayınlanan bir araştırmada, alkolün sinir hücrelerini öldürmekle kalmayıp yeni hücrelerin oluşumunu da engellediği açıklandı.

Dergideki habere göre ABD’nin Teksas Üniversitesi’nden bir grup uzman, kullandığı gelişmiş yöntem sayesinde beyinin kök hücrelerini işaretlemeyi başardı ve alkolün uzun vadede bu hücreleri ne şekilde etkilediğini analiz etti.

Kekemelik neden olur? Geçici midir yoksa kalıcı mı?

Kekemelik, kelimelerin veya hecelerin istemsiz olarak uzatılması, tekrarlanması ya da istenen sesin çıkarılamaması sorunudur.

Kekemelikten muzdarip insanlar genelde stres ve yorgunluk faktörlerinin durumlarını normalde olduklarından da kötüleştirdiğini söylüyor. Bir de konuşurken düşünmek zorunda kalındığı zamanlarda; toplum önünde konuşmak, öğretmenlik yapmak gibi... Tamamen rahat olunduğundaysa her şey daha kolay.