genetik

Epigenetik: Genetik determinizme darbe

Yakın bir zamana kadar dişi ve erkekten yavrusuna sadece genlerin aktarıldığı ve kalıtımın bu yolla olduğu varsayılıyordu. Gen ötesi, genetik dışı, genetik olmayan anlamına gelen epigenetik bilimiyle birlikte durumun tamamen öyle olmadığı; çevresel deneyimlerin, yaşam tarzının, alışkanlıkların, davranışların, psikolojik durumun, hatta büyük baba ve babanın yediklerinin-içtiklerinin olumlu ya da olumsuz sonuçlarının da yavruya aktarılabildiği ortaya çıktı.

3. ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı 30 Kasım 2019'da düzenleniyor

ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu ve ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu'nun düzenlediği ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı, 30 Kasım 2019 Cumartesi günü KKM Kemal Kurdaş Salonu'nda gerçekleşecek. Türkiye’de gerçekleştirilen ilk astrobiyoloji konferansı olan etkinliğin ilki 17 Kasım 2017'de, ikincisi ise 18 Kasım 2018 tarihlerinde düzenlenmişti.

Genetik, kültürel ve siyasal varyasyon

İnsan dediğimiz varlık, diğer canlı varlıklar gibi, her şeyden önce biyolojik bir varlıktır ve doğanın bir parçasıdır. İnsanın yapı taşları doğadan köken almaktadır ve er ya da geç tekrar doğaya karışacaktır. Kendini doğanın efendisi gibi görüyorsa, bu olsa olsa bir yanılgıdır. Her canlı türünün erişkin hale gelmesine kadar olan süreç, genetik yapısı içerisinde belirlidir. Bu genetik yapı milyonlarca yıllık uzun bir evrimsel süreçten geçerek bugünkü halini almıştır. Darwin’in belirttiği gibi, türler arasında ve tür içinde varyasyon söz konusudur.

2017'de Genetik'te neler oldu?

2017 yılı geçtiğimiz yıllarda geliştirilen teknolojilerin hayatımıza girebilmesi için bir dönem noktası oldu. Dünyada yeni genetik teknolojilerin kullanıma sunulması çok uzun izin süreçlerine tabii tutuluyor. Bu konuda Amerika’daki FDA yani federal kimyasal ajansı dünya çapında önemseniyor: Her yeni yöntem FDA tarafından bir risk analizi sürecine tabi tutuluyor ve bu yöntemlerin yeteri kadar güvenli olup olmadığı inceliyor. FDA’dan izin alabilen teknolojilerin önü hızla açılıyor ve söz konusu teknoloji kısa sürede hayatımıza giriyor.

Ten renginin 50 tonu

“Afrikalılar koyu tenlidir” klişesini bilmeyen yoktur. Ama Güney Sudan’daki Dinkalı kardeşimizin rengi ile Güney Afrika’daki San kardeşimizin ten rengi bambaşkadır. O zaman, “koyu” derken kastedilen nedir? Cevap: Koskoca bir genelleme.

Prader-Willi Sendromu

Prader-Willi Sendromu, 15. kromozom bozukluğundan kaynaklanan, yaklaşık 15.000 insanda bir, cinsiyet ve ırk fark etmeksizin ortaya çıkan bir hastalıktır. 15. kromozomun tamamen silinmesi ya da %25 şansla anne ve babadan aynı kromozomu alarak çiftlemesi sonucu oluşabilir. Çocuklarda dış görünüş ve davranışlarla tespit edilip, genetik test ile varlığı kesinleştirilebilir. Obezitenin en yaygın genetik sebebidir.