Galaksimizin dışındaki bir yıldızın ilk yakınlaştırılmış fotoğrafı

Yazan
Çeviri: Gökalp Erbaş
Yazının Okunma Süresi
4 dk.

Şimdiye kadar, WOH G64’ün net bir şekilde fotoğrafını çekmek neredeyse imkânsız görünüyordu çünkü bunun için 100 metreden daha büyük bir teleskop gerekiyordu. Bunun yerine, gökbilimciler görüntüyü bir araya getirmek için dört adet 1,8 metrelik teleskoptan gelen bilgileri birleştirdiler. Bu da onlara bir yıldızın ömrünün sonunda neler olduğuna dair çok nadir bir görüntü sunmuş oldu.

Şili’deki Universidad Andrés Bello’da gökbilimci olan Keiichi Ohnaka yıldız ile alakalı şunları kaydediyor:

“Bu yıldız, WOH G64, bize bir yıldızın muhtemel bir süpernova patlamasından hemen önce ne yaptığını araştırmak için çok gerçekçi bir fırsat veriyor. ‘Hemen önce’yi astronomik anlamda kullanıyorum tabii ki. Bugün, gelecek hafta ya da gelecek yıl değil.”

WOH G64’ün bir süpernovaya dönüşmesi için 10.000 ila 100.000 yıl geçmesi gerekebilir. Ancak yıldızın ölümüne dair ipuçları umut verici duruyor. Yıldız, Ohnaka’nın teorisine göre yıldızların ölürken yaydıkları gaz ve toz parçacıkları gibi maddelerden oluşmuş olabilecek yumurta şeklindeki puslu bir koza ile çevriliydi. Ancak yıldızın ölmekte olduğuna dair asıl ipucu, özellikle yıldızın parlaklığına ilişkin eski kayıtlarla karşılaştırıldığında, bu görüntünün soluk görünmesinden geliyor. Ohnaka, yıldızın son on yılda giderek daha fazla madde saçmaya başladığını ve bunun da sönükleşmesine neden olduğunu düşünüyor. Sönme dönemleri bazı yıldızlar için geçici olabilir ama diğerleri asla tekrar toparlanamıyor.

Ohnaka, “İlk başta başka bir yakın çekim yapmak istedik” diyor. “Ama pek işe yaramadı. Yıldız çok sönüktü. Bu yüzden ne zaman geri geleceğini görmek için izlemeye başladık.... Ama belki de daha ilginci, geri gelmeyebilir. Gittikçe daha da sönükleşebilir.”

Kaynak: Hartley, S. (2024, November 21). This is the first close-up image of a star beyond our galaxy. Science News. https://www.sciencenews.org/article/first-close-image-star-beyond-galaxy

Astronomi