dna

Yaşamın ilk molekülüne ilişkin yeni model önerileri

İnsanoğlu başta kendisini, yaşadığı çevreyi ve tüm olan biteni algılamak için tarihsel süreç boyunca bilgi üretmeye çalışmıştır. Bu bilgi üretiminin itici gücünü ise en temelde merak duygusu ve şüphecilik oluşturmuştur. Gerçekleştirilen olağandışı buluşlar ise olağandışı iddiaların kapısını açmıştır. James Watson ve arkadaşı Francis Crick’in DNA molekülünün yapısını keşfetmelerinden hemen sonra buluşlarını, “Gökyüzünde süzülerek uçan kartal herkese duyursun ki, biz yaşamın sırrını keşfettik” şeklinde ifade etmişlerdir.

2017'de Genetik'te neler oldu?

2017 yılı geçtiğimiz yıllarda geliştirilen teknolojilerin hayatımıza girebilmesi için bir dönem noktası oldu. Dünyada yeni genetik teknolojilerin kullanıma sunulması çok uzun izin süreçlerine tabii tutuluyor. Bu konuda Amerika’daki FDA yani federal kimyasal ajansı dünya çapında önemseniyor: Her yeni yöntem FDA tarafından bir risk analizi sürecine tabi tutuluyor ve bu yöntemlerin yeteri kadar güvenli olup olmadığı inceliyor. FDA’dan izin alabilen teknolojilerin önü hızla açılıyor ve söz konusu teknoloji kısa sürede hayatımıza giriyor.

Tarih öncesi çocuğa ait DNA insanlık tarihini geriye mi çekiyor?

Homo sapiens genetik olarak farklı bir tür olarak sandığımızdan çok önce, yaklaşık 350.000 yıl önce ortaya çıkmış olabilir.

Şu anki Güney Afrika’da yaklaşık 2000 yıl önce yaşamış olan bir erkek çocuğu bilim dünyasına büyük ölçüde yardımcı olacak olan bir genom miras bıraktı. Bilim insanları bu çocuğun DNA’sına dayanarak insanların tahmin edildiğinden de önce (350,000-260,000 yıl önce) çoğalmaya başladığını tahmin ediyorlar.