Çinli bilim insanları kıkırdaktan kulak yaptı

Çinli bilim insanları, laboratuvar ortamında insan vücuduyla mükemmel şekilde uyumlu bir kulak geliştirdiler ve rejeneratif tıp dünyasında ilk kez bir hastaya kulak nakli yaptılar.

Çığır açan bu teknik, hastanın kendi kulak kıkırdağı hücrelerinin yenilenerek bir kulak üretilmesi ile oluşturuldu.

Mikrotia olarak bilinen doğuştan gelen kulak oluşumundaki bozukluklardan muzdarip beş çocuk deneysel bir ameliyat geçirdi.

Günümüzde mikrotia için yaygın olarak kullanılan tedaviler, silikon protez kulaklardan ibarettir.

Fakat geliştirilen yeni teknik; çocuğun kulağının taranması, boyutların tersine çevrilmesi ve küçük deliklerle noktalanmış biyolojik olarak parçalanabilir bir kalıba 3D baskı yapılmasından oluşur.

Alıcının diğer normal kulağından alınan kıkırdak hücreleri, laboratuvar ortamında yeni bir kulak oluşturmak için kullanılır. Bunun için de 3D kalıp kullanılır.

Üç aydan uzun bir süre içinde kıkırdak hücreleri kalıp içerisinde büyümeye başlarlar ve tam olarak büyüdüklerinde kalıp parçalanmaya başlar. Daha sonra kulak, hastaya nakil edilir.

Boston’daki Massachusetts Göz ve Kulak bölümündeki rekonstrüktif cerrah Tessa Hadlock, yeni teknik hakkında New Scientist’e yaptığı konuşmada; “Bu çok heyecan verici bir şey. Kulak yapısının eski haline getirilmesinin mümkün olduğunu gösterdiler” dedi.

Bilim insanları şimdi de bu yeni tekniğin başarısını ölçmek için kulak nakli olan kişileri en az beş yıl boyunca kontrol altında tutacak. Kalıplanmış iskele tamamen bozulduktan sonra kulakların sağlam durumda kalıp kalmayacağını kontrol edecekler ve gittikçe doğal görünümlü kulaklar üretme ümidiyle tekniği iyileştirmek için çalışacaklar.

Tessa Hadlock, bu yeni teknik çalışmalarında sırtında bir insan kulağı büyüyen laboratuvar faresinden esinlenildiğini belirtti.

Kaynak: galgale.com

independent.co.uk

Bilim
Etiketler
rejeneratif tıp
çin
kulak
kıkırdak
organoid
organ yapımı