çin

Epigenetik: Genetik determinizme darbe

Yakın bir zamana kadar dişi ve erkekten yavrusuna sadece genlerin aktarıldığı ve kalıtımın bu yolla olduğu varsayılıyordu. Gen ötesi, genetik dışı, genetik olmayan anlamına gelen epigenetik bilimiyle birlikte durumun tamamen öyle olmadığı; çevresel deneyimlerin, yaşam tarzının, alışkanlıkların, davranışların, psikolojik durumun, hatta büyük baba ve babanın yediklerinin-içtiklerinin olumlu ya da olumsuz sonuçlarının da yavruya aktarılabildiği ortaya çıktı.

Çinli bilim insanları yeni bir astım ilacı geliştirdi

Çinli bilim insanlarının yönettiği bir araştırma grubu, dünya çapında yaklaşık 235 milyon kişiyi etkileyen bir solunum rahatsızlığı olan astım hastalığının tedavisinde çığır açıcı potansiyele sahip bir ilaç geliştirdi. Dört farklı Çin enstitüsünde ve iki Amerika üniversitesinde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar sekiz aydan uzun bir süre boyunca 6000’den fazla ilacı test etti ve sonuç olarak tüm alanı tek bir ilaca indirmeyi başardı: Astım krizi sırasında boğazda bulunan düz kas hücrelerinin rahatlamasını sağlayan TSG12.

Çinli bilim insanları kıkırdaktan kulak yaptı

Çinli bilim insanları, laboratuvar ortamında insan vücuduyla mükemmel şekilde uyumlu bir kulak geliştirdiler ve rejeneratif tıp dünyasında ilk kez bir hastaya kulak nakli yaptılar.

Çığır açan bu teknik, hastanın kendi kulak kıkırdağı hücrelerinin yenilenerek bir kulak üretilmesi ile oluşturuldu.

Mikrotia olarak bilinen doğuştan gelen kulak oluşumundaki bozukluklardan muzdarip beş çocuk deneysel bir ameliyat geçirdi.

Günümüzde mikrotia için yaygın olarak kullanılan tedaviler, silikon protez kulaklardan ibarettir.

Dünyada en çok bilimsel makale üreten ülke Çin oldu

ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın (NSF) derlediği istatistiklere göre, Çin, bilimsel yayın konusunda ABD’yi solladı. Kuruluşun 18 Ocak’ta yayınladığı rapor, Amerika Birleşik Devletleri ile Çin ve diğer bilim ve teknolojiye yatırımlarını artıran gelişmekte olan ülkeler arasındaki rekabetin yükseldiğini belgeliyor. Bununla beraber, raporda Amerika’nın üst düzey bilimsel araştırmalar yürüterek, yabancı öğrencileri çekerek ve bilimi değerli fikir hakkına dönüştürerek etkin bir güç olmaya devam ettiği ifade ediliyor.

Çin'de bilim insanları iki maymunu klonlamayı başardı

1996'da İskoçya'da dünyaya gelen klon koyun Dolly'den sonra ilk defa bir primat klonlandı. Çin'de klonlanan iki makak maymunu, insan klonlamaya giden yolda önemli bir aşamayı temsil edebilir.

Uzun kuyruklu makak tipi iki maymun, Zhong Zhong ve Hua Hua birkaç hafta önce Çin'deki bir laboratuvarda dünyaya geldi. Çalışmanın dünyayı insan klonlamaya bir adım daha yaklaştırdığını düşünen bazı kesimlerse, bu adıma karşı çıkıyor.

HASTALIK TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR

"Mao'nun yaptığı doğrudan demokrasi anlayışına dönüştür"

Korkut Boratav, Bilim ve Ütopya okurlarının yakından tanıdığı bir isim. Türkiye’nin önde gelen Marksist iktisatçılarından. 1935 doğumlu. “1402’likler”den… Yayınlanmış pek çok kitabının arasında Türkiye İktisat Tarihi, Tarımsal Yapılar ve Kapitalizm, İstanbul ve Anadolu’dan Sınıf Profilleri, 1980’li Yıllarda Türkiye’de Sosyal Sınışar ve Bölüşüm, Emperyalizm, Sosyalizm ve Türkiye gibi yapıtlar da bulunuyor.