anksiyete

Epigenetik: Genetik determinizme darbe

Yakın bir zamana kadar dişi ve erkekten yavrusuna sadece genlerin aktarıldığı ve kalıtımın bu yolla olduğu varsayılıyordu. Gen ötesi, genetik dışı, genetik olmayan anlamına gelen epigenetik bilimiyle birlikte durumun tamamen öyle olmadığı; çevresel deneyimlerin, yaşam tarzının, alışkanlıkların, davranışların, psikolojik durumun, hatta büyük baba ve babanın yediklerinin-içtiklerinin olumlu ya da olumsuz sonuçlarının da yavruya aktarılabildiği ortaya çıktı.

Kaygı ve korkuya dayalı davranışsal bozukluklar

Korku ve kaygı bozukluklarını genelde beş grupta toplayabiliyoruz: Fobiler, panik bozukluk, genellenmiş kaygı bozukluğu, obsesif/kompulsif [takıntı (düşünsel / bilişselzorlantı (davranışsal)] ve travma sonrası stres bozukluklarıdır. Bunlar, korku ve kaygı temelli bozuklukları temsil ederler ve birbirleriyle de örtüşürler. Korku ve kaygı bozuklukları, bir duygu-durum bozukluğu olan depresyon ile de örtüşür. Kaygı bozukluğuna mutlaka bir miktar depresyon da eşlik eder.

Çaykovski’nin Fındıkkıran’ı çocuğunuzun beynini geliştiriyor olabilir mi?

Keman veya piyano çalan çocuklar, yalnızca Mozart’ı öğrenmekle kalmıyor olabilirler. Vermont Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı çocuk psikiyatri ekibi, müzik eğitiminin çocukların odaklanmalarını kolaylaştırdığını, duygularını kontrol etmelerine ve anksiyetelerini hafifletmelerine yardımcı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma, Amerikan Çocuk ve Genç Psikiyatri Akademisi Dergisinde yayımlandı.