amerika

Dünyada en çok bilimsel makale üreten ülke Çin oldu

ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın (NSF) derlediği istatistiklere göre, Çin, bilimsel yayın konusunda ABD’yi solladı. Kuruluşun 18 Ocak’ta yayınladığı rapor, Amerika Birleşik Devletleri ile Çin ve diğer bilim ve teknolojiye yatırımlarını artıran gelişmekte olan ülkeler arasındaki rekabetin yükseldiğini belgeliyor. Bununla beraber, raporda Amerika’nın üst düzey bilimsel araştırmalar yürüterek, yabancı öğrencileri çekerek ve bilimi değerli fikir hakkına dönüştürerek etkin bir güç olmaya devam ettiği ifade ediliyor.

Amerika’yı fetheden adam: Hernán Cortés

Meksika, 27 Eylül 1821’de İspanya’yla zincirlerini kırıp bağımsızlığını ilan etmişti. Fakat bağımsızlık önderleri rahiplerdi ve kurdukları devlet de din egemenliği altında bir imparatorluktu. Bu tuhaftı, zira Meksikalılar İspanyolları kovmuştu ama halen onların dini boyunduruğunu sürdürüyordu. Neyse ki bağımsızlıkçılar güçlendi ve 1823’te bir federal cumhuriyete geçebildi. Bağımsızlıkçılar iktidara geldiklerinde akıllarında bir isim vardı: Hernán Cortés.

Birçok bilim insanı ilk Amerikalıların kıtaya karadan gelmediğinde artık hemfikir

Bu konu antropolojinin en tartışmalı konularından biriydi. Ancak bilim insanları bu tartışmanın artık sona ermek üzere olduğunu söylüyorlar. Bir grup önde gelen antropolog, Science dergisinde yayımlanan çalışmalarında, Amerika’ya yerleşen ilk halkın Clovis halkı olduğu hipotezinin artık geçersiz olduğunu ilan ettiler.
Yıllardır, Amerika kıtasına ulaşan ilk insanların, yaklaşık 13.500 yıl önce Bering boğazını yürüyerek geçen Clovis adlı bir grup olduğu anlatılıyordu.