sina akşin

31 Mart olayı

Osmanlı halkı dinamikti. Ataları da öyleydi. Türklerin ilk yurdu Çin Seddinin kuzeyi idi. Toprak tarıma elverişli olmadığı için göçebe hayvancılıkla geçiniyorlardı. Çin Seddi Türklerle Moğolların güneydeki bereketli topraklara inmesini önleyen yaman bir yapıydı. Atalarımız hallerinden hoşnut olmadıkları için batıya göç etmeye başladılar. Bu, devrimci diyebileceğimiz bir dinamizm belirtisiydi. İlginçtir; günümüzde Türklerin ilk yurdunda pek Türk kalmamıştır. Benzer koşullarda yaşayan Moğollar ise hep yerlerinde kaldılar.

“Hiçbir halkın köle olma hakkı yoktur”

Milletin bir bireyi olmak için bilinçli olmak lazım, aydınlanmış, Orta Çağ'dan çıkmış olmak lazım. Zaten Atatürk Devrimi’nin amacı da yeni Sevrler karşısında direnebilmeleri için Türklerin bir an önce Ortaçağdan çıkıp modern insan olmalarıydı.

Bilim ve Ütopya: Gericiler, liberaller ve bazı “solcu”lar Kurtuluş Savaşı diye bir savaşın olmadığını, buna bağlı olarak antiemperyalist bir mücadeleden bahsedilemeyeceğini ve ortada sadece bir Türk-Yunan savaşının olduğunu söylüyorlar. Bu iddialar gerçekçi mi?