Antik Uygarlıklar Gezegenleri Biliyorlar mıydı?

Gerek Mısır, Mezopotamya, Hint ve Çin, gerekse sonraki uygarlıkların metinlerinde, çıplak gözle görülebilen beş gezegen dışında başka bir gezegene ilişkin kayıt yoktur. Olması da beklenemez. Bu beş gezegen -Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn- çıplak gözle görülebilirler. Diğer gezegenler -Uranüs, Neptün ve gezegenlikten çıkarılan Plüton- asla çıplak gözle görülemezler. Bu gezegenleri gözlemlemek için ek araçlara gereksinim vardır.

Yaklaşık 4000 yıl önce ilk bilimsel etkinliklerin yer aldığı bilinen Mısır ve Mezopotamya’da bu etkinliği bütünüyle pratik amaçlar yönlendirmekteydi. Bu temel tutuma bağlı olarak en önemli gelişme de uygulamalı astronomi ve arazi ölçümlerinde kullanılan temel geometri alanlarında gerçekleşti.
Kimi tarihçilere göre, özellikle Mezopotamyalıların bilimi çok ilerideydi. Özellikle astronomi çok gelişmişti. Hatta bazı varsayımlara göre, özellikle Sümerler X gezegeni olarak tanınan onuncu gezegeni de gözlemlemişlerdi. Buna Nibiru adını vermişlerdi. Babiller ise buna Marduk adını verdiler. Hatta Mayalar da bu gezegeni gözlemlemişlerdi ve 2012 Aralık ayında Marduk Dünya’ya yakın geçecekti. Böyle bir olay gerçekleşmedi. Bu varsayımı ortaya atan en önemli araştırmacı Zecharia Sitchin adlı tarihçidir. Ona göre bu gezegen Dünya’dan dört kat daha büyüktü ve Güneş etrafındaki turunu 3600 yılda tamamlıyordu. Acaba bu iddialar doğru mu? Onuncu gezegen ve 18. yüzyıldan sonra teleskopla keşfedilen Uranüs, Neptün ve günümüzde gezegen olarak nitelendirilmeyen Plüton eski uygarlıklar tarafından gözlemlendi mi?

Prof. Dr. Yavuz UNAT
Kastamonu Üniversitesi Felsefe Bölümü

Yazının devamını Bilim ve Ütopya dergisinin şubat sayısında okuyabilirsiniz…

Bildiğiniz Gibi Değil
Etiketler
antik uygarlıklar
bilim ve ütopya
gezegen
yavuz unat