Kurbağalar siğil atar mı?

Etrafınızda bir kurbağa, bir çocuk ve bir yetişkin varsa “aman dokunma, siğil bulaşır” cümlesini duymanız an meselesi demektir. Kurbağaların üzerinin siğille kaplı olduğu, bunlara dokunursanız size de sıçrayacağı yönünde söylentiler çoğu kültürde yaygındır. Peki, doğru mu?

Hayır değil. Nitekim insanlarda çıkan siğillerin tek bir sebebi var, o da sadece insanlarda taşınan virüsler. Bir siğile yakından bakıp incelerseniz, deri katmanının altında siyah noktacıklar görürsünüz. Bu noktacıklar kir değil, virüs vücudunuza girdiği için tıkanmış kılcal damarlardır. Yani aslında gördüğünüz, vücudunuza giren ve siğile sebep olan virüsün evi olduğunu söyleyebiliriz.

Zaten kurbağaların üzerinde, özellikle kulak-larının arkasında gördüğünüz pütürler siğil değil. Onlar kendilerini tehlike altında hissettikleri anlarda süt benzeri zehirli bir sıvı salgılamaları için var. Bu salgının siğil bulaştırmakla uzaktan yakından alakası olmamasıyla beraber, kesinlikle kaçınılması gereken özellikleri var. Çünkü elinizde tutup sıkıştırdığınız, rahatsız ettiğiniz kurbağanın salgısı, muhtemelen derinizde ağrılı kızarıklıklara sebep olacaktır. Hatta kişinin metabolizmasına ve kurbağanın türüne bağlı olarak kurbağa zehri zincirleme reaksiyonlara sebep olup bayılmalara, kalp sorunlarına ve hatta ölüme yol açabilir.

Siğil virüslerinin asıl ilginç yanı, vücudumuz tarafından kolay kolay fark edilememeleri. Dolayısıyla siğiller aylar hatta yıllar boyu olduğu yerde kalabiliyor. Peki, siğilimiz çıkarsa ne yapmalıyız? Doktor reçetesinde göremeyeceğiniz pek çok cevap var aslında bu soruya. Buz basmak bunlardan biri mesela. Tabii ki, bizim önerimiz bir cilt doktoruna gidip daha güçlü ve daha hızlı bir ilaç almanız olacaktır.

Saba BAŞKIR

Güncel Bilim