Stephen Hawking ve kara delikler

Stephen Hawking, Galileo Galilei’nin ölümünden tam olarak üç yüz sene sonra, 8 Ocak 1942’de Oxford(İngiltere)’da dünyaya geldi.

21. yaş gününün hemen ardından 1963 yılında ALS hastalığı (Amyotrofik Lateral Skleroz: bir tür motor nöron hastalığı) teşhisi konuldu. Doktorlar, Hawking’in birkaç yıllık ömrü kaldığını söylüyorlardı. Hawking, tekerlekli sandalyeye ve konuşabilmesi için bir bilgisayara bağlı olmasına rağmen bilimsel üretimini sürdürdü. Ayrıca Hawking’in üç çocuğu ve üç tane de torunu vardır.

Toplum onu 1988 yılında yayımlanan “Zamanın Kısa Tarihi” adlı popüler bilim kitabından dolayı tanıdı. Zor kavramları iyi anlatımının ve yaşadığı trajedinin de kitabın çok satmasında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Kitap dünya çapında çok satanlar listelerine girdi.

Hawking, 14 Mart 2018’de 76 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ölümü bilim camiasını ve sevenlerini yasa boğdu. ABD Kaliforniya’da bulunan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde (Caltech) görev yapan John Preskill, Hawking’in ölümü nedeniyle duygu yüklü bir şiir bile kaleme aldı. https://quantumfrontiers.com/2018/03/14/a-poem-for-stephen-hawking/ adresinden erişebilirsiniz)

Kara delik nedir?

Kara delikler uzay-zamanın yapısında meydana gelen bir çeşit yırtılmalardır. Örnek olarak dönmeyen bir kara deliğin (Schwarzschild kara deliği) merkezinde uzay-zamanın eğriliğinin sonsuz olduğu bir tekillik vardır. Öte yandan kara deliklerin etrafını saran hayali, olay ufku adı verilen bir yüzey vardır. Olay ufku, kara deliğe yaklaşıp geri kaçabilen hareketlerin mümkün olabildiği kara deliğe en yakın noktadır. Eğer bir nesne olay ufkunu geçerse, kara delikten dışarı çıkması mümkün değildir.

Furkan Semih DÜNDAR
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü

Yazının tamamını Bilim ve Ütopya'nın nisan 2018 sayısında okuyabilirsiniz!

Fizik
Etiketler
fizik
stephen hawking
kara delikler
hawking ışıması
furkan semih dündar
bilim ve ütopya