Parlak bitkiler

ABD’deki MIT’den (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) bilim insanları, yapraklarının gece boyunca parlayabilmesi amacıyla bitkileri değiştirmeyi başardılar. Bunun için ateş böceklerinde biyolüminesans[1]a sebep olan luciferine[2]’den faydalandılar. Işık reaksiyonunu sağlamak için başka iki madde daha gerekliydi: Luciferas ve Koenzim A.

Bilgin bir kokteyl ama sınırlı bir otonomi

Amerikalı araştırmacılar böcekten bitkiye geçebilmek amacıyla silika özütü (kabukluların kabuğunda bulunanlara benzer moleküller) ve bir miktar da biyo-uyumlu polimerlerden oluşan, nano-parçacıklı bir kokteyle başvurdular.İşte yeşil bitkilere verdikleri reçetenin tarifi bu.

Bu parlayan bitkilerin otonomisi 4 saate kadar çıkabiliyor, ancak verimi çok düşük. Çünkü 10 santimetre yüksekliğinde bir bitki, yakından kitap okumak için gerekli olan ışığın yalnızca binde birini yayabiliyor. Bu nedenle eski ampullerimizi değiştirmeden önce biraz daha beklememiz gerekiyor.

 

Çeviri: Sinan TEKİN

Link: cite-sciences.fr

 

[1] Canlı bir organizma tarafından kimyasal bir reaksiyon esnasında kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüştürülerek ışık üretilmesi

[2] Derin deniz balıkları, sölenterler, ateş böceği gibi organizmalarda enzimle okside olunca ışık veren bir tür madde

Güncel Bilim