Konuşarak tedavi gerçeği

Yazan
Emrah MARAŞO
Bilim ve Ütopya Genel Yayın Yönetmeni
Yazının Okunma Süresi
3 dakika

Bu sayımızda psikoloji-psikiyatri alanında gün geçtikçe daha sık başvurulan bir tedavi yöntemini kapağa taşıyoruz. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ilaç tedavisinin yanında bugün en çok kullanılan psikoterapi yöntemi. Bu yöntemin çatısı altında farklı tedavi çeşitleri de bulunuyor. Hemen söyleyelim. Başlığımızdaki “ilaçla değil konuşarak iyileşmek” ifadesi ilaçla tedaviye karşı bir tutum almıyor çünkü ilaçla tedavi de tıpkı Bilişsel Davranışçı Terapi gibi bilimsel ve güvenilir bir yol. Ancak bizim bu sayıdaki amacımız BDT’yi siz değerli okurlarımızla buluşturmak ve daha çok insanın gündemine almasını sağlamak. O yüzden sivri bir vurgu yapma gereği duyduk. Bu açıklamamız da yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için. Bilim ve Ütopya olarak bilim dışına en küçük bir taviz vermedik bugüne kadar ve vermemeye de devam edeceğiz. Bunun yanı sıra pek çok yeni bilimsel disipline veya bilimsel disiplinlerin gelişimine sayfalarımızı açmayı sürdüreceğiz. Bilim içindeki tartışmalar ve farklı yaklaşımlar her zaman dergimizde yer bulacak. Unutmayalım, özgürlüğün en önemli ölçütlerinden biri bilimsel tartışma özgürlüğüdür.
Bilişsel Davranışçı Terapi gözlem ve deneylerle, beyin görüntüleme çalışmalarıyla olarak kanıtlanmış bir tedavi yöntemi. Konuşmanın ve kelimelerin beyne tıpkı bir ilaç gibi nasıl nüfuz ettiğini ve nasıl iyileştirdiğini sayfalarımızda okuyacaksınız. Bunun yanı sıra BDT’nin doğuşunu ve tarihini, bilişsel ve davranışçı kuramın ne olduğunu ve nasıl birleştiğini, bu yeni birleşimin beyne yaklaşımını, ilaçla tedaviyle arasındaki farkları, psikanalizi, BDT’nin nasıl anlatılacağını ve uygulamalarını sayfalarımızda bulacaksınız.
Kapak dosyamızın editörlüğünü yapan çok değerli Uzm. Dr. Alişan Burak Yaşar’ın dediği gibi konuyu her yönüyle işledik ve doyurucu bir sayı hazırladık. Başta Sayın Yaşar olmak üzere dosyamıza katkı sunan birikimli hocalarımıza tek tek teşekkür ederiz.

Van Gogh’tan sonra Van Gogh
Bu sayımızda sanat tarihçisi Tuğçe Arslan’ın su gibi okuyacağınız bir yazısı mevcut. Özellikle son yıllarda tiyatro ve sinemanın yanı sıra popüler kültürün merkezinde de yer alan büyük ressam Van Gogh’un gördüğü ilgiyi birçok etkenle birlikte ele aldı Sayın Arslan. Bu yazısını özellikle okumanızı rica ediyoruz.
***
Dünyayı sarsan ve Asya devrimlerinin, dolayısıyla dünya devriminin en büyüğü olan Çin Devrimi’nin 70. yılındayız. 70 yıl önce Mao Zedung’un önderliğindeki Çin Komünist Partisi, işçi ve köylüleri seferber ederek bir devrim yaptı. Bu devrim köylü toplumu olan Çin’i 70 yıl sonra dünya ekonomisinin motoru ve bilimsel gelişmenin de bir numaralı ülkesi haline getirdi. Bu başarı sosyalizmindir. Onun yarattığı özgür halkındır ve elbette toplumun en ileri kuvveti olan Komünist Partisi’nindir. Biz de 70. yılında Çin’in bilimsel alandaki muazzam başarısını anlatan Prof. Dr. İbrahim Ortaş hocamızın aydınlatıcı yazısına yer verdik.

Setlerimizi yeniledik!
Dergimizin yeni setleri artık magaza.bilimveutopya.com.tr’de! Bilim düşmanlığına, yobazlığa, safsataya, gericiliğe karşı bilimin ve aydınlanmanın yılmaz savunucusu olan dergimizin birikimine ulaşmanız çok kolay.
Mutlaka e-mağazamızı ziyaret etmenizi öneririz.

Çiviyazısı
Etiketler
terapi
davranışçı terapi
bilişsel davranışçı terapi
psikiyatri
psikoloji