Nöroloji

Bilinç nedir?

Bilincin tam bir tanımını bugün için yapamıyoruz. Onu ancak bileşenlerine ayırıp, bileşenlerini tanımlamak yolu ile tanımlamaya çalışıyoruz. Yine de biliyoruz ki bilinç her zaman bileşenlerinin toplamından fazlasıdır. Öyleyse bilinci oluşturan alt bileşenlerini ve dolayısıyla bilinci, bugünkü bilgilerimiz ışığında olabildiğince tanımlamaya çalışalım. Teknik ayrıntıya, nöroanatomik ve nörofizyolojik tanımlamalara olabildiğince az değinmek ve daha akılda kalıcı olan vaka sunumlarına ağırlık vermek istiyorum.

Aşık Beyinde Neler Olur?

Ne zaman âşık oluruz? Zamanlama çok önemlidir. Neşeden, üzüntüden, endişeden, korkudan, meraktan veya bir başka duygudan dolayı duygusal olarak uyarılmış bir durumdaysanız âşık olma zamanınız gelmiştir. Tüm alt üst olmuş ruh haliniz ve stres hormonlarınız beyindeki uyarılma mekanizmaları ve stres hormonları ile ilişkilidir ve bu ikisi de beyindeki dopamin miktarını arttırır ve romantik tutkunun kimyasını ortaya çıkarır. Yine de aşk bize geldiği zaman en uygun andır.

 

Beyin bulmacası 

“Organik doğa ölü doğadan çıkıp gelişti; canlı doğa düşünmeye yetenekli bir form üretti. Önce düşünme yeteneğinde olmayan madde vardı; ondan, düşünen madde, yani insan çıktı. Eğer durum buysa -ve doğa bilimlerinden biliyoruz ki öyledir- aklın maddenin anası olmadığı, maddenin aklın anası olduğu açıktır. Çocuklar asla ebeveynlerden daha yaşlı olamazlar.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu

Lewis Carrol’un yazdığı romandan ismini alan Alice Harikalar Diyarı’nda Sendromu, ilk olarak psikiyatrist John Todd tarafından gözlemlenmiştir ve semptomların bu hikayedeki olaylarla benzerliği dolayısıyla bu şekilde isimlendirilmiştir. Belki şans eseri belki değil; ama romanın yazarı olan Carrol’un da migrenin yanı sıra bu hastalıktan şikâyetçi olduğu bilinmektedir.